Tinerii români fug de educație mai rău decât de muncă: cifrele care ilustrează dezastrul autohton în context european

de: Alexandru Puiu
24 05. 2023

România este pe primul loc în Europa când vine vorba de abandon școlar, tineri între 18 și 24 de ani care nu doar că renunță la orice formă de educație, dar, de cele mai multe ori, nici nu intră în câmpul muncii.

Aproximativ 16% dintre tinerii între 18 și 24 de ani din România renunță la școală, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, această tendință s-a diminuat semnificativ în ultimii ani până la o medie de 10% în 2022, conform Eurostat. Ca referință, în 2012, era de 13%, dar oficialii europeni și-au propus ca, până în 2030, să atingă pragul de sub 9%, conform G4Media.ro.

Tinerii noștri fug de școală mai mult decât tinerii lor

În 2022, la nivel european, mai mulți bărbați tineri au părăsit timpurile educația și nu au urmat nicio formă de formare profesională. Vorbim de o discrepanță de 11% față de 8% în cazul femeilor. Pe de altă parte, procentul respectiv s-a aflat în scădere masivă, de la 15% în 2012 la 11% în 2022. La femei, scăderea în ultimul deceniu a fost de la 11% la 8%.

Deși tendința la nivelul blocului comunitar a fost descendentă în ansamblu, în mod previzibil, au existat și excepții. Țările în care a crescut rata părăsirii timpurii a studiilor sunt Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia, Suedia. În mod previzibil, nu vorbim de creșteri fabuloase, maxima fiind de două puncte procentuale. Cele mai mici procente de abandon școlar și evitare a formării profesionale s-au înregistrat în Croația – 2%, Irlanda, Slovenia și Grecia, ultimele trei cu 4%. În Polonia și Lituania, procentul este de 5%.

La polul opus, pe lângă România care este din nou fruntașă la ceva negativ cu 16%, Spania este pe doi cu 14%, în timp ce Ungaria, Germania și Italia au 12% fiecare. Țările din Uniunea Europeană care și-au atins deja ținta menită pentru 2030 din acest punct de vedere sunt: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.